Enkhuizen, mooi en kwetsbaar

Enkhuizen is synoniem voor historische schoonheid. Oude gebouwen, straten en havens maken haar tot een van de fraaiste stadjes van Nederland. Maar als we in het levende verleden wegdromen, vergeten we gemakkelijk welke gevaren in de toekomst dreigen.

De Vereniging Oud Enkhuizen

De Vereniging Oud Enkhuizen kent die gevaren maar al te goed. Niet alleen de tand des tijds knaagt aan onze monumenten, ook particulieren en zelfs de overheid kunnen met hun vaak goedbedoelde plannen het straatbeeld op een historisch onverantwoorde wijze verstoren. De Vereniging Oud Enkhuizen probeert in zulke gevallen betere oplossingen te vinden.

Behoud stadsgezicht

De Vereniging Oud Enkhuizen
  • voert direct of via andere adviesorganen intensief overleg met de gemeente over alles wat met het stadsgezicht te maken heeft.
  • stimuleert met subsidies particulieren om historische elementen aan hun woningen te beschermen
  • verstrekt gevraagd en ongevraagd adviezen.

Het verleden van Enkhuizen

De Vereniging Oud Enkhuizen bestudeert de geschiedenis en probeert de "roerende monumenten" te behouden: voorwerpen, afbeeldingen en foto's zijn van groot belang. Archief- en archeologisch onderzoek zijn belangrijke taken van de vereniging. Het bouwhistorisch onderzoek naar de bouwgeschiedenis van een monument heeft in de vereniging een grote belangstelling.

Samenwerking daarbij met wetenschappelijke instituten en musea heeft veel onbekende stukken van het verleden in kaart gebracht.
In Steevast en in de boeken van de Maelsonreeks wordt van al die onderzoeken verslag gedaan.