Hoe vindt u iets in het digitaal archief?

Het digitaal archief bevat afbeeldingen, knipsels, boekteksten, advertenties, weblogs, registers en inventarislijsten uit het archief van de Vereniging Oud Enkhuizen. Daarnaast zijn ook alle boeken uit onze bibliotheek opgenomen in het digitaal archief.

Zoeken op trefwoord

De meeste eenvoudige manier om iets in het digitaal archief te vinden is door middel van het ingeven van een trefwoord. Hiervoor hoeft u geen speciale handeling te verrichten. Simpelweg het trefwoord ingeven in het zoekveld en vervolgens op de knop "Zoeken" drukken is voldoende. De trefwoorden worden door ons zelf toegekend, niet door de computer. Als trefwoorden gebruiken we persoonsnamen ("Nanne Groot"), waar mogelijk met de volledige voornaam, straatnamen ("Westerstraat"), beroepen ("bakker", altijd enkelvoud) of aanduidingen ("schoolfoto", "zondagsopenstelling", "financien"). Trefwoorden bevatten geen leestekens.

Voorbeeld

Om alle schoolfoto's te vinden, geeft u als trefwoord in: schoolfoto.
U kunt ook binnen een bepaald tijdsvak zoeken: schoolfoto omstreeks 1935 of: schoolfoto voor 1929 of: schoolfoto na 1940.
Uiteraard bevat het archief meer dan uitsluitend schoolfoto's: Westerstraat omstreeks 1930 of Advertenties Westerstraat omstreeks 1930.

Iets lastiger is het om alle bakkers (zij met het beroep van bakker) te vinden: bakker rond 1920 geeft niet alleen het beroep, maar ook de persoonsnaam Bakker als resultaat. We zijn vooralsnog helaas niet in staat om hier een onderscheid in te maken.

Zoeken op inhoud

Als het zoeken op trefwoord u niet het gewenste resultaat geeft, kunt proberen om dezelfde zoekopdracht op inhoud te geven. Bij het zoeken op inhoud wordt ieder woord in iedere tekst of beschrijving vergeleken met uw zoekterm. Dat geeft doorgaans meer resultaten dan het zoeken op trefwoord, maar dat hoeft niet te betekenen dat u hiermee ook beter vindt wat u zoekt. Zoekt u bijvoorbeeld naar gegevens over een brug, dan geeft het zoeken op trefwoord u alle artikelen en foto's die daadwerkelijk betrekking hebben op een brug. Zoekt u daarentegen op inhoud, dan krijgt u alles te zien waar het woord "brug" in voor komt. Dus ook de roman waarin een zin staat als "wij gingen over de brug naar school".

U kunt het archief doorzoeken op inhoud door voor de zoekterm een uitroepteken te plaatsen.
WAARSCHUWING: Omdat de computer bij het zoeken op inhoud veel meer moet doorzoeken, duurt het iets langer voordat u antwoord krijgt.

Voorbeeld

U zoekt naar een oude tekst waar het woord "huys" in voorkomt. Zoeken op trefwoord: huys, zoeken op inhoud: !huys

Geavanceerd zoeken

Als u te veel resultaten krijgt, dan kunt u proberen om uw zoekopdracht verder verfijnen. Zoekt u bijvoorbeeld op trefwoord "Westerstraat", dan krijgt u zeer veel resultaten terug. Misschien wel te veel. U kunt de zoekopdracht als volgt verfijnen:

+

Een plusteken voor de zoekterm geeft aan dat die term in ieder geval in het resultaat moet zitten.
Bijvoorbeeld: +Westerstraat.

-

Een minteken voor de zoekterm geeft aan dat die term niet in het resultaat mag zitten.
Bijvoorbeeld: +Westerstraat -schilderij (alles van de Westerstraat, behalve de schilderijen).
Of: +Westerstraat -schilderij -Westerkerk (alles van de Westerstraat, behalve de schilderijen en Westerkerk).

*

U kunt een joker gebruiken door achter de zoekterm een sterretje te plaatsen. De computer zal dan alles wat begint met de zoekterm als resultaat teruggeven.
Bijvoorbeeld: boer geeft resultaten waarbij als trefwoord onder andere "boer" is ingegeven en boer* geeft als resultaat alles wat begint met "boer", zoals "boerderijengids".

uitgever:

Wilt u een lijst van boeken per uitgever, geef dan het woord "uitgever" gevolgd door een dubbele punt en de naam van de uitgever in.
Bijvoorbeeld: uitgever:oud enkhuizen.

titel:

Zoekt u naar een titel van een boek of een tekst, geef dan het woord "titel" gevolgd door een dubbele punt en eeen woord uit de titel in.
Bijvoorbeeld: titel:enkhuizen.

auteur:

Wilt u een overzicht van alle boeken of teksten van een bepaalde auteur, geef dan het woord "auteur" gevolgd door een dubbele punt en de naam van de auteur in.
Bijvoorbeeld: auteur:willemsen.

fotograaf:

Wilt u een overzicht van alle foto's van een bepaalde fotograaf, geef dan het woord "fotograaf" gevolgd door een dubbele punt en de naam van de fotograaf in.
Bijvoorbeeld: fotograaf:bedijs.

Nog steeds niet gevonden wat u zoekt?

Dan zou het kunnen dat we geen gegevens over het gevraagde onderwerp in ons digitaal archief hebben. Ons fysieke archief is omvangrijker dan ons digitale archief. Iedere laatste zaterdag van de maand is dat archief geopend voor publiek. En mocht u tijd over hebben, we kunnen altijd vrijwilligers gebruiken die willen helpen met het digitaliseren van ons archief!