Logo
  • Home
  • Archief
  • Vereniging
  • Home
  • Contact
  • Word lid!
  • Archief
  • Bestellijst
  • Doelstelling
  • Geschiedenis
  • Schenkingen
  • Bibliotheek
  • Stadswandelingen
  • Auteursrecht
  • Privacy
  • Voorwaarden
  • Vrijwaring
Actueel
Agenda

d.b.n.e.a.d. - s.p. f. d. q.s. - v. e. v. s. s. t.

Foto
Op 23 februari 1903 werd de scheepswerf met woonhuis en poort van E. Lastdrager gekocht door de Enkhuizer Bouwmaatschappij, bestaande uit C. Stapel, G. Schild, en C.P. Donker, voor fl11.700. De werf was gebouwd in 1625 en bevond zich aan de Paktuinen. De Enkhuizer Bouwmaatschappij wilde de werf slopen en er huizen bouwen. De gemeente was tegen, maar in 1912 werd de voorgevel en het fraaie poortje met de raadselachtige letters: DBNEADSPFDQSVEVSST toch verkocht voor fl1.100 aan Verfaille en De Vos uit Den Helder met de bedoeling alles af te breken en in het buitenland te verkopen.
"Lees verder ...”

Gepubliceerd door Siem Duys op 09-09-2023

gierig aagje in de zuiderkerk

Foto
De Zuiderkerk, oftewel de Sint Pancras, is een prachtige kerk met heel bijzondere kunstschatten. Zo is het beschilderde plafond uit 1484 uniek in Nederland. Maar je moet niet alleen naar boven kijken, ook de vloer is prachtig. Er zijn veel grafstenen te zien, sommige eenvoudig met alleen een huismerk (bij gebrek aan een achternaam en een huisnummer gebruikten veel families een teken), maar ook prachtige met familiewapens zoals dat van de familie Van Loosen.

DE GESCHIEDENIS VAN EEN GIERIGE VROUW
Een heel bijzondere grafsteen is te vinden in de voormalige Kruiskapel (de kapel is sinds 2013 het nieuwe kerkelijk centrum).
"Lees verder ...”

Gepubliceerd door Jorien Kant op 07-08-2023

de gevangenis van enkhuizen

Foto
De gevangenis van Enkhuizen is een merkwaardig gebouw. Hoewel het een gevangenis is, ziet het eruit alsof het in Sprookjeswonderland hoort te staan. Door verzakkingen staat het behoorlijk scheef en de gevel ziet er eerder sprookjesachtig dan gevaarlijk uit. Het oudste deel, de cellen op de begane grond, stamt uit 1592. In 1610 werden er nog vier cellen bovenop gebouwd. De gevangenis werd gebruikt om gevangenen op hun proces te laten wachten, daarom staat het gebouw ook vlakbij het stadhuis, dat ook als rechtbank diende.
"Lees verder ...”

Gepubliceerd door Jorien Kant op 29-07-2023

Oude schoolfoto's

Bewaarschool 1879
Vorig jaar ontvingen wij de verzameling schoolfoto’s van Suus Messchaert. Deze verzameling heeft zij sinds 1978 opgebouwd.
Momenteel zijn wij de foto’s op de site aan het zetten. Met allereerst de bewaarscholen, kleuterscholen (1879 - 1972).

De foto’ zijn o.a. te vinden middels “schoolfoto”, “bewaarschool” of “kleuterschool”.
Wil je op naam zoeken, laat de naam dan voorafgaan met een !.
Dus bv. !Trompetter, !Jongejeugd, of !”Wil Stelling”.
Ook een periode is aan te geven.
Bv.: schoolfoto rond 1900
Of : !Jongejeugd rond 1910

Succes.

Gepubliceerd door Hans Franke op 03-07-2023

damesvoetbal bij vv west-frisia in 1934

Foto
Zoals u vast wel weet is damesvoetbal tegenwoordig heel gewoon, maar dit was in de jaren dertig van de vorige eeuw niet het geval. Tot mijn verbazing vond ik in het archief van voetbalvereniging West-Frisia een foto van een Enkhuizer dameselftal.

Er werd toen een wedstrijd georganiseerd op het oude veld van West-Frisia om de clubkas te spekken. Het damesteam bestond uit: Cor Aalderts, Engeline Schults, Lies Rijnders, Dora Boendermaker, Dien Heiman, Ma Bielsma, Annie van der Made, Annie Dekker, Mietsi Ziegelwänger (zij was een kapster uit Oostenrijk, later getrouwd met Dirk Franx), Aaf Bok, Maartje Stelling en Corrie Ham.
"Lees verder ...”

Gepubliceerd door Charissa Franke-Roskam op 10-06-2023

Bloemenbuurt

Tijdens de vergadering van de Erfgoed commissie van 17 mei bleek weer de verwarring over de begrippen Erfgoed en Monument.

De eigenaar van een rijksmonument op de hoek van het Spui en de Bocht vond zijn voorgevel lelijk en wilde er een nieuwe monumentalere gevel voor in de plaats. In de krant verschenen al fraaie studies van nieuwe zeventiende-eeuwse gevels. De discussie was kort. Bij een monument en bij het erfgoedbeleid, telt niet of iets mooi of lelijk is. Het gaat om het verhaal wat met een gevel of met een monument verteld wordt. Bij deze gevel ging het erom dat het liet zien hoe men aan het begin van de 20ste eeuw over monumenten en over restaureren dacht. Natuurlijk kan je in sommige gevallen een zeventiende-eeuwse gevel terughalen, maar dan moet je over hele goede papieren, foto’s en tekeningen e.d. beschikken om een oude situatie te herstellen.

Een zelfde discussie is er geweest toen Vereniging Oud Enkhuizen het voorstel deed om de Oranjestraat en de flat in de Spoorstraat op de lijst van gemeentelijke monumenten te zetten. Het ging er hier ook niet om of de panden mooi of lelijk waren. Ze vertelden het verhaal van de Wederopbouwperiode en van de woningnood in de jaren vijftig en zestig. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Erfgoedcommissie waren het hartgrondig met de vereniging eens en gaven een positief advies.

Hetzelfde speelt nu weer bij de discussie over de Bloemenbuurt. Welwonen heeft een oud plan uit een la gehaald en wil daar slopen. Het wijkje is niet beschermd door de monumentenwet. Los van de prijs van slopen en nieuwbouw, los van de milieubezwaren is er een groot cultuurhistorisch bezwaar. Het verhaal van de woningnood, het verhaal van de jonge gezinnen die nu eindelijk een woning hadden, gaat verloren. Ook de vormgeving van de kleine maar zeer leefbare woningen in een sobere omgeving gaat verloren.

Oud Enkhuizen zou graag willen dat de raadsleden in de eerstvolgende raadsvergadering nog eens goed achter hun oren krabben voordat ze een besluit nemen waar onvoldoende over is nagedacht.

Gepubliceerd door Klaas Koeman op 08-06-2023

Agenda

Bijeenkomsten

  • 19-10Algemene ledenvergadering 2023
  • Contact
Logo van Oud Enkhuizen
  • Word lid !